Zeven redenen om in weer en wind buiten te zwemmen

Cato • sep 24, 2022

Al drie winters op een rij heb ik elke week buiten gezwommen. In water van 20°C in het najaar tot 0°C in februari toen echt winters was. Veel mensen aan wie ik vertel dat ik de hele winter buiten zwem, verklaren me voor gek. Anderen kijken me diep weggestoken in hun winterjas ongelovig aan. Een enkeling is geïnteresseerd en vraagt door. Want waarom zou je je in koud water wagen, als je ook lekker bij de verwarming kan zitten? Ik noem zeven redenen waardoor jij de volgende herfst ook je (hardloop)schoenen én je badpak wilt aantrekken!

1.  Uit je comfortzone!

Wanneer was de laatste keer dat je iets deed dat een beetje raar voelde? Een activiteit die je voor het eerst deed en je daarom uitdaagde? Iets nieuws doen geeft enorm veel energie! Buitenzwemmen is een geweldige avontuur, een mooie uitdaging die je horizon zal verbreden.


2.  Werken aan je weerstand

Mensen die al regelmatig koud douchen hebben het zelf waarschijnlijk al ervaren. En voor diegenen die wel eens van de Wim Hof-methode hebben gehoord, zijn er ook bekend mee. Voor anderen is dit misschien nieuw. Maar kou doet iets met je lichaam. Het zorgt ervoor dat je natuurlijke weerstand wordt opgeschroefd. In de twee jaar dat ik winterzwem ben ik niet ziek geweest – afgezien van een korte griepaanval, die even heftig was, maar voor mijn gevoel ook korter dan normaal.

 

3.  Lekkere stofjes

Buitenzwemmen is voor luie sporters las ik eens. Want ja, je kunt een uur gaan hardlopen waarna je hersenen dopamine aanmaken. Je kunt ook tien minuten hardlopen (of bewegen om warm te worden) en daarna zwemmen in koud water. Daarvoor moet je natuurlijk wel even een spreekwoordelijke drempel over en doorzetten. Maar na het buitenzwemmen giert de dopamine door je lichaam. En laat dopamine nu een gelukshormoon genoemd worden. Het plezierige gevoel dat je krijgt zorgt ervoor dat je de volgende keer makkelijker in het water springt. Want je hersenen willen het dopamine-opwekkende gevoel maar al te graag opnieuw beleven.

 

4.  Dikke reset en momentje voor jezelf

Voor mij is mijn zondagochtendzwem heilig. In mijn drukke leven, met werk, drie kinderen en andere verplichtingen sneuvelt een door-de-weeks rondje hardlopen nog wel eens. Maar zondagochtend ga ik altijd zwemmen, dat is mijn momentje voor mezelf. De rust buiten in de natuur zorgt voor rust in mijn hoofd. Het koude water maakt dat ik nergens anders aan kan denken dan aan het hier en nu. Hoewel de kou mij de adem beneemt, blijf ik heel bewust rustig ademen. Soms kijk ik aandachtig hoe mijn handen kleine golfjes maken in het water. Heel meditatief, een waardevol moment voor mezelf in de week om even te resetten.

 

5.  Buiten is het altijd goed

Weer of geen weer, buiten kan nooit tegenvallen. Vind ik. Of ik nu met regen de deur uit stap of in de winter als het nog donker is. Ik vind het altijd fijn om naar buiten te gaan, om mezelf in beweging te zetten. Het is nog rustig buiten, een enkele hondenuitlater of hardloper misschien, maar nog geen drommen wandelaars. Een aarzelend zonnetje komt op en dan wordt het licht als ik bij het water ben. Vogels in de lucht of in het water. Soms hangt de nevel nog over de plas. Bij het water merk ik pas hoe de wind staat, zie ik een strakke spiegel of de schuimkoppen op het water. Alle zintuigen worden geprikkeld en je maakt deel uit van de natuur. Kortom, voor mij is het buiten altijd goed.


6.  Je beleeft de seizoenen

Ik heb de seizoenen nog nooit zo intens meegemaakt als in de tijd dat ik nu buitenzwem. In de zomer is buitenzwemmen een uitje, dan zwem ik om lekker in de natuur in beweging te zijn. In de herfst begint de uitdaging, het water wordt langzaam kouder en regen en wind beginnen mee te spelen. De ene keer zwem je op een prachtige herfstdag met uitzicht op goudbruin kleurende bomen, de andere keer zwem je in een halve storm. Dan wordt in de winter doorzetten en is het de vraag hoe koud het water wordt. Zwemmen met sneeuw en ijs is het optimale, maar door zwemmen in de winter sowieso een overwinning op jezelf. In de lente, als het water weer opwarmt en de fluitende vogels terugkomen, voel je de energie in de natuur en in jezelf weer opladen. En dan, als prachtige beloning na een winter lang doorzetten, zien we ook het ijsvogeltje weer terugkomen.

 

7.  De ultieme voldoening

Buitenzwemmen geeft nooit spijt. Ik heb geen enkele keer na het zwemmen gedacht dat ik niet had moeten gaan. Wat voor weer het ook was. Al regende het terwijl ik me stond aan te kleden, al holde ik terug met ijskoude klompvoeten, voelde mijn gezicht als bevroren of duurde het de hele ochtend voordat ik echt opgewarmd was. Nooit had ik spijt. Vanwege de eerste zes redenen. En om jullie niet af te schikken; er zijn ook dagen dat ik terughol en merk dat ik het helemaal niet koud heb, of mijn tenen na de eerste stappen alweer opwarmen. Ik wil maar zeggen; vroeg opstaan, naar buitengaan, jezelf prikkelen om iets buiten je comfortzone te doen, jezelf weer overwinnen, de kick als je het weer hebt gedaan. Het gevoel dat voordat iedereen aan de dag begint, ik al een geweldige frisse start heb gemaakt. Het geeft je de ultieme voldoening. Daarna kan ik extra genieten van mijn ontbijt en mijn warme koffie.


Dus, doe je mee volgende herst? Houd mijn insta of blog in de gaten voor handige tips en start van het winterzwemseizoen!

Cato neemt je mee naar buiten, om te winterzwemmen, kanovaren of wandelen

Start met Winterzwemmen
door Cato 25 sep, 2022
Het water roept. Start met Winterzwemmen!
Winterzwemmen in ijswater Leiden
door Cato 13 feb, 2021
Letterlijk IJSkoud water. Dan is zwemmen even wennen.
door Cato 06 feb, 2021
Sneeuwzwemmen: een extra dimensie in het trotseren van de elementen.
Winterzwemmen Leiden
door Cato 20 dec, 2020
Winterzwemmen voelt als iets geks doen. Dat gevoel dat je als kind kreeg als je iets deed dat niet helemaal hoorde.
Meer posts
Share by: